5 Stappen

De 5 stappen om je huiswerk te maken van gratisschoolagenda.nl

..

Stap 1 –huiswerk noteren

Schrijf je huiswerk in de huiswerkkolom en je toetsen in de toetsenkolom. Op deze manier heb je direct een scheiding in je maak en leerwerk. Gebruik afkortingen om ruimte te besparen. Kijk ook op Magister of daar ook wat staat, wat je hier kan noteren.

..

Stap 2 –afspraken noteren

Schrijf bij afspraken alle afspraken die hebt staan. Bijvoorbeeld voetbaltrainingen, de tandarts, een verjaardag. Alles waar je van tevoren van weet, dat je daar tijd aan gaat besteden.

Dit zal je helpen om een betere planning te maken, want de dingen die je na schooltijd doet zijn belangrijk en nemen ook tijd in beslag.

Zoals je ziet kan je nu in één oogopslag zien wanneer je een toets, huiswerk of na school een afspraak hebt.

..

Stap 3 – plannen

Schrijf in de kolom planning op waarmee je aan de slag gaat EN voor hoe lang.

Verdeel leerwerk voor toetsen over meerdere dagen en schrijf hoe lang je daarmee aan de slag gaat. Dit kan je ook doen voor maakwerk als je denkt dat je het niet in één dag af krijgt.

Kijk goed naar de afspraken die je hebt op een dag. Mocht je geen tijd hebben vanwege een verjaardag, dan plan je daar omheen en moet je dus eerder beginnen.

..

..

Stap 4 – uitvoeren

Kijk vandaag wat je gepland hebt en vink het af als je het gedaan hebt.

Voordat je naar huis gaat kijk je op school wat je gepland hebt voor die dag. Dat zijn de boeken die je nodig hebt en die neem je dan mee naar huis.

Thuis ga jij je planning af en begin je met iets makkelijks zodat je alvast iets kan wegvinken. Dat geeft altijd een motiverend gevoel. Houd wel bij of je ook net zoveel minuten bezig bent als dat je hebt gepland.

..

Stap 5 – evalueren

Ben je helemaal klaar met je maak en leerwerk en heb je alles afgevinkt? Dan gaan we kijken hoe het is gegaan. Dit kan je doen door deze standaardvragen te beantwoorden. Door de vragen te beantwoorden leer je hoe je een nog betere planning kunt maken voor de volgende keer. Je hoeft de antwoorden nergens op te schrijven maar je moet er wel over nadenken.

..

..

Evaluatie vragen

Hoe voel jij je, nu je klaar bent met je huiswerk?

  1. Uitgeput, ik kan niet meer!
  2. Ik kan nog wel even doorgaan!
  3. Wel oke! Ik ga nu wat leuks doen.

Heb je alles af kunnen vinken? Zo nee, waardoor kwam dat en hoe had je dat kunnen voorkomen?

Was het aantal minuten per gepland onderdeel precies goed, teveel of te weinig? Heb je het overschat of onderschat?

Had je teveel/te weinig gepland voor vandaag? Zo ja, kan jij je planning nog aanpassen?

Zijn er dingen die je nog steeds niet helemaal snapt/beheerst? Zo ja, kan je nog extra tijd ervoor inplannen of iemand om hulp vragen?

Door deze vragen elke keer te stellen nadat je klaar bent met je huiswerk, wordt je steeds beter in plannen. De eerste paar keer dat je zult plannen onderschat of overschat je je huiswerk meestal. Als je het onderschat denk je genoeg tijd te hebben ingepland maar blijkt het veel langer te duren om het af te krijgen. Als dit je overkomt plan dan wat minder in per dag maar verdeel het over meerdere dagen. Als je het overschat dan doe je het waarschijnlijk goed op school maar vergeet niet ook vrije tijd in te plannen.

..

Voor meer informatie verwijs ik naar gratisschoolagenda.nl of naar Bol.com

© Sumter.info | Powered by Delmar Sumter